Сподели

Проект ,,Мома“ на наша дизайнерка, с престижна

Проект ,,Мома“ на наша дизайнерка, с престижна

“ „Мома“ е проект, вдъхновен от няколко елемента от българската култура. Главната концепция на проекта е изградена от народното разбиране за семейство и дом, от символ, който е дълбоко залегнал в моята националност и възпитание.

Традиционното българско семейство е патриахално, но „Майката“ е символ на началото, на обединяването, на семейството. „Майката“ е елемент, който е дълбоко залегнал в разбиранията и културата на българина. Народна приказка гласи „Мъжът е главата на семейството, но жената е шията, която дава посоката, в която да се обърне главата“. Момата, която присъства като образ и акцент в проекта е символ именно на това разбиране, на женското начало, на новото поколение.
Традиционното облекло, наред с езика и творчеството ни е специфично културно явление с дълъг исторически живот. То има вековна роля в българската народна култура, като се нарежда сред най-забележителните творби на народното ни изкуство. Богатите на художествени елементи шевици, тъкани и метални накити са уникални културно-исторически примери. Облеклото, украсите и накитите изграждат система от знаци, чрез които може да се определи социалното положение на човека, ноговата полова, възрастова и семейна характеристика. Тъканите с пъстри цветове – символ на природните ни богатства – море, планини, слънце, ниви, а по- точно българската „шевица“ откриват място в интериора като пъстри декоративни възглавници, както и специално фрезовани врати и мебели в тяхната форма.
Друга от най-отличителните украси в народния костюм на жените са т.нар. „Пафти“ или „Чапрази“, които представляват украсени метални токи за колани, но се считат и за накити. Вдъхновяваща е хипнотичната красота на формата и декоративните мотиви и сюжети, които присъстват в тях.“ – Ивана Янкова

февруари 1st, 2017 | Публикувал: Ивайло Василев
http://ovarna.bg

Сподели: