Сподели

Българка е на второ място на международен конкурс за дизайнери

Българка е на второ място на международен конкурс за дизайнери

video
play-sharp-fill

Българка с второ място на международен конкурс за дизайнери на академия Риачи в Италия. Ивана Янкова създава проекта „Мома“ в категорията „Интериорен дизайн“. Темата, по-която работи младата дизайнерка, е национален костюм, който трябва да се преправи в категорията „Интериорен дизайн“. Конкурсът се провежда ежегодно, а наградата е едногодишно обучение в академията.

„Мъжът е главата на семейството, но жената е шията, която дава посоката, в която да се обърне главата“. Около тази поговорка и около образа на българската мома е ориентиран проектът на младата дизайнерка.

Ивана Янкова, графичен дизайнер: Българското семейство е патриархално, но майката е един символ, който е събирателен за семейството. Тя прави силата, символ е на самото семейство. Именно оттам тръгва идеята за момата и за новото начало, което идва в последствие и символът за майката.
И така, освен образа на момата в българския фолклор, в проекта си Ивана използва и традиционната българска шевица, пафтите, познати още като чапрази, менчето, красивите чипровски килими.

Ивана Янкова, графичен дизайнер: Шевицата, като елемент, който присъства в декоративните възлгавнички, във фрезованите врати, интериорни, в самите мебели, които проектирах. Също присъства в принтове и във фрезованите елементи. Всъщност шевицата е част от визуалната комуникация от фолклора ни.
Съчетанието на битови и модерни елементи, картини на красиви български девойки и народното творчество, което вдъхновява Ивана, създават проекта „Мома“. Проект, който съхранява българските традиции и образът на майката, като пазител на българския дух и любовта в семейството. Момата, която присъства като образ и акцент в проекта е символ именно на това разбиране, на женското начало, на новото поколение.

Сподели: